Fruta (Owoce)
frut/ë,
a, a, at – owoc, płód
pem/ë,
a, ë, ët – owoc, drzewo
ananas,
i, e, et – ananas
banan/e,
ja, e, et – banan
boronic/ë,
a, a, at – borówka
dardh/ë,
a, a, at – gruszka
fik, u, q, qtë – figa
ft/ua, oi, ftonj, ftonjtë – pigwa
kajsi,
a, -, të – morela
kumbull,
a, a, at – śliwka
limon,
i, ë, ët – cytryna
luleshtrydh/e,
ja, e, et – truskawka
manaferr/ë, a, a, at – jeżyna
mandarin/ë,
a, a, at – mandarynka
mjed/ër,
ra, ra, rat – malina
moll/ë,
a, ë, ët – jabłko
pjeshk/ë,
a, ë, ët – brzoskwinia
portokall/e,
ja, e, et/portoka/ll, lli, j, jtë – pomarańcza
qershi,
a, -, të – czereśnia
qitro,
ja, -, të – grejpfrut
rrush,
i – winogrona
rrushi
i frengut – porzeczka
shalqi,
ri, nj, njtë – arbuz
sheg/ë, a, ë, ët – granat
than/ë,
a – żurawina
vishnj/ë,
a, a, at – wiśnia
Perime (Warzywa)
brokol,
i – brokuły
bizel/e,
ja– groch
domat/e,
ja, e, et – pomidor
lak/ër,
ra, ra, rat – kapusta
patat/e,
ja, e, et – ziemniak
lulelak/ër,
ra, ra, rat – kalafior
kastravec,
i, ë, ët – ogórek
qep/ë,
a, ë, ët – cebula
sallat/ë,
a, a, at – sałata
karot/ë,
a, a, at – marchewka
patëllzhan,
i, ë, ët – bakłażan
presh,
i – por
spinaq,
i – szpinak
kungu/ll,
lli, j, jt – dynia, cukinia
fasul/e,
ja – fasola
mis/ër,
ri, ra, rat – kukurydza
hudh/ër,
ra, ra, rat – czosnek
spec,
i, a, at – papryka
Bimë mjekësore dhe erëza (Zioła i przyprawy)
borzilok,
u – bazylia
vanil/e,
ja – wanilia
sherbel/ë,
a – szałwia
gjethja
e dafinës – liść laurowy
xhenxhefil,
i – imbir
kanell/ë,
a – cynamon
karafil,
i – goździki
kop/ër,
ri – koper
speci
djegës – chili
majdanoz,
i – pietruszka
maxhoran/ë,
a – majeranek
trumz/ë,
a – tymianek
ment/ë,
a – mięta
shafran,
i – szafran
rigon,
i – oregano
krip/ë,
a – sól
speci
i kuq – papryka
piper,
i – pieprz
Kilka lat temu chodziłam na albański na Uniwersytecie w Płowdiwie. Tymi owocami, warzywami i przyprawami przypomniałaś mi o albańskim. Na tamtym etapie nauki wydawał mi się on bardzo logiczny. Pewnie im dalej w las, tym więcej wyjątków i mnie reguł.. :-)
OdpowiedzUsuń