sobota, 7 grudnia 2013

BG: Przepis na faszerowanego karpia

Wczoraj Bułgarzy obchodzili Nikułden (Никулден). Św. Nikoła jest patronem morza, marynarzy i rybaków, zatem na stole tego dnia muszą znaleźć się ryby, zwłaszcza karp, który uznawany jest za sługę św. Nikoli. Dziś mam dla was przepis na faszerowanego karpia, który – prócz pomysłu na kolację – może być też źródłem ciekawego słownictwa. 

рецепта – przepis
моряк, моряци – marynarz
рибар – rybak

Пълнен шаран за Никулден

Необходими продукти:
шаран – 2-3 кг
лук – 500 г, може и праз
домати – 200 г + 1 с.л. доматено пюре
моркови – 100 г
кисели краставички – 120 г
гъби – 200 г стерилизирани, може и пресни
яйца – 2 броя твърдо сварени
орехи – 100 г, леко натрошени
вино – 50-100 мл бяло
соев сос – 10 г
олио – 100 мл
магданоз – 1/3 връзка, накълцан
черен пипер – на вкус
сол
универсална подправка – за риба

Приготвяне:
Почистете шарана от вътрешности, хриле и люспи, осолете го хубаво и го оставете да престои за 1-2 часа така. По желание после може да го измиете, за да не е прекалено солен. 
През това време пригответе плънката. Загрейте по-голямата част от мазнината и запържете за кратко орехите, Добавете накълцаните ситно лук или праз, щом леко омекне - ситно нарязаните моркови, почистените и ситно нарязани гъби и накрая дребно нарязаните домати.
Щом поомекнат се добавят подправките. Оставете течността от плънката да се изпари и махнете от котлона. Разбъркайте със ситно нарязаните кисели краставички, натрошените яйца и соевия сос. Накрая се прибавя и прясно скълцан магданоз.
Напълнете шарана с тази смес и го зашийте. Сложете го в намазнена тава, върху кръгчета лук, за да не залепне при печенето. Полейте шарана с бялото вино, намажете го леко с мазнина, а ако ви е останала плънка, я разпределете в тавата около него. 
Долейте и малко топла вода, покрийте с фолио тавата и сложете да се пече в умерена фурна за 45 минути до 1 час. След това махнете фолиото и запечете до приятен и лек загар. 

източник: recepti.gotvach.bg

Речник:
пъ̀лненfaszerowany
шара̀нkarp
необходѝмniezbędny
кѝсели кра̀ставички ogórki konserwowe
гъ̀би grzyby
о̀рехи orzechy włoskie
натрошенpokruszony
со̀ев сос sos sojowy
о̀лио olej
връ̀зка магдано̀з pęczek pietruszki
накъ̀лцан – posiekany
на вкус – do smaku
приго҅твяне – przygotowanie
въ̀трешности – wnętrzności  
хрилѐ – skrzela  
лю̀спи – łuski
по жела̀ние – według uznania
плъ̀нка – farsz
загря̀вам, загрѐя – rozgrzać
мазнина̀ – tłuszcz
запъ̀ржвам, запъ̀ржа – przesmażyć, zrumienić
ситноdrobno
наря̀занpokrojony
тѐчностpłyn
изпа̀рвам, изпа̀ря odparować, wyparować
котло̀нpalnik
бъ̀ркам, разбъ̀ркам mieszać  
приба̀вя,  приба̀вям – dodać
смесmieszanina (r.ż. – сместа)
зашѝвам, зашѝя – zaszyć
тава̀ – naczynie do pieczenia, blacha
кръ̀гчета лук – krążki cebuli
залѐпвам, залѐпна – przykleić (się)
фо̀лио – folia do pieczenia
зага̀р – brązowy kolor 

2 komentarze:

  1. kurcze, może się zacznę bułgarskiego uczyć? Jak to ma być z przepisami to ja się chyba zdecyduję :)

    m

    OdpowiedzUsuń